5 лайфхаків, щоб отримати надбавку | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Кар'єрні переговори: як просити про підвищення зарплати

5 порад, щоб отримати надбавку.

cover-645367c7abbd2002045446.png

Раніше ми вже давали поради, як обговорювати зарплату під час прийому на роботу. Тепер інша ситуація: ви давно й успішно працюєте в компанії та дедалі більше задумуєтесь про те, що «коштуєте» дорожче.

Переклали матеріал сайту ABC Argent про те, як підготуватися до розмови про зарплату.

#1. Виберіть правильний час для розмови про підвищення

Не у всіх компаніях є система регулярного підвищення зарплати. Також не скрізь є практика щорічної зустрічі з працівником та обговорення, чи задоволений він умовами роботи, що подобається/не подобається. Часто таку розмову доводиться ініціювати самому.

Якщо вже кілька місяців ви зразково справляєтеся з усіма завданнями і навіть робите більше, ніж спочатку домовлялися, — настав час і можна порушувати питання підвищення заробітної плати.

Роботодавець не зможе сказати, що ви не виконуєте своїх зобов'язань. Тож настане його черга виконати свої та утримати цінного працівника.

#2. Ретельно підготуйте аргументи для підвищення

Виберіть 2–3 аргументи, які роботодавець не зможе заперечити.

  • Я виконую свої обов'язки краще, ніж очікувалось

    Для роботодавця цілком нормально чекати від вас виконання роботи — за це він вам і платить. Отже, ви повинні довести, що результати вашої роботи перевершують очікування та початкові домовленості.

    Підготуйте конкретні приклади, де ви не просто виконали завдання, а перевиконали його (здали раніше терміну, збільшили показники більше запланованого, зробили роботу за двох).
  • Я щойно підписав великий контракт / здав проєкт

    Великі перемоги бувають не щодня. Роботодавець погодиться підвищити зарплату, щоби мотивувати працівника і далі показувати такі результати.

    Я отримую багато листів з подякою від клієнтів / замовників

    Для компанії лояльність старих клієнтів значить більше і приносить більший прибуток, ніж отримання нових. Якщо клієнти тримаються за вас і цінують вашу роботу, компанія тим більше зацікавлена в тому, щоби втримати вас.
  • Я мотивую та об'єдную в команду інших працівників

    Хороша атмосфера у компанії неминуче призводить до найкращих результатів. Якщо завдяки вам атмосфера стала дружнішою, то показники роботи, напевно, теж покращилися.
  • Мій керівник делегує мені багато своїх завдань

    Це говорить про те, що він повністю впевнений у вас і бачить реальну підтримку. Це важливо для організації процесів та означає, що у стресовій ситуації на вас можуть розраховувати.
  • У компанії тільки я вмію це

    Подумайте про свої унікальні навички – це ваша цінність в очах роботодавця.

#3. Вивчіть зарплати на ринку праці

Перед тим, як зустрітися з керівництвом, дізнайтеся про зарплати, які пропонують в інших компаніях. Не варто переходити до відвертої маніпуляції, що ви плануєте шукати роботу в іншому місці.

Покажіть свою лояльність, переконайте начальника, що вам добре в компанії, що є можливість кар'єрного зростання, і ви хочете розвиватися разом з ними. Але покажіть, що різниця у зарплаті вагома. Щоб ви й надалі якісно виконували роботу, потрібно підвищити зарплату.

Ваш бос може не знати про заробітну плату в інших компаніях. Можливо, він легко визнає, що підвищення потрібне.

#4. Вирішіть, яку надбавку до зарплати ви хочете

ABC Argent радить просити підвищення від 10 до 20% до нинішньої зарплати.

Але спочатку вирішіть, яка сума буде вам комфортною. Ви взяли кредит? Ваша дитина йде до школи? Ви плануєте важливу подію (весілля, переїзд тощо)? Оцініть свої реальні потреби зараз.

Ще один варіант: опишіть начальнику, як ви бачите свій розвиток у компанії у довгостроковій перспективі та яку зарплату хочете. Наприклад, перегляд і підвищення кожні 6 місяців на 10% за умови, що ви досягнете певних результатів. Так ваш керівник побачить, що ви плануєте надовго залишитись у компанії.

#5. Просіть додаткові бонуси

Керівництво може відмовити у підвищенні, посилатися на важку фінансову ситуацію та сотню інших аргументів.

Не піддавайтеся на ці відмовки. Якщо ви впевнені в цінності, яку приносите компанії, постарайтеся компенсувати відсутність підвищення іншими плюшками: гнучким графіком, можливістю додаткового навчання, купівлею потужного ноутбука.

Так ви покажете керівнику, що знаєте собі ціну. Ви не повинні почуватися недооціненим та ображеним.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Project Manager»
Бізнес і управління
Веде Павло Харіков
6 серпня 12 вересня
Павло Харіков