10 найоригінальніших ідей від брендів на Black Friday | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Перефарбувати Чорну п'ятницю в зелений і клянчити у клієнтів $5: а що, так можна було?

10 найоригінальніших ідей від брендів на Black Friday.

cover-65426fab728a2339698413.jpg

Цей бренд дає знижку 45% до Чорної п'ятниці, оцей — 55%, а той — взагалі 75%. Один магазин обіцяє безплатну доставку, інший — подарункову картку до замовлення. Реклама вже активно дражнить клієнтів, нагадуючи, що день великого розпродажу зовсім близько.

Що ж зробити, щоб вас помітили? Жартома не знизити, а підвищити ціни, перефарбувати Чорну п'ятницю в зелений, перенести її на липень чи взагалі пропустити. А можна, як IKEA, на кілька днів помінятись місцями: стати покупцем, а клієнтів зробити продавцями.

Поговоримо про найцікавіші рекламні кампанії до Чорної п'ятниці і про те, що з цього вийшло.

1. Slowvember від DECIEM 

99% брендів знижують ціни лише в день Чорної п'ятниці, іноді продовжуючи знижки на вихідні та Кіберпонеділок. Компанія DECIEM (Канада), яка займається продажем косметики, вирішила використати більш розслаблений підхід. Її кампанія Slowvember, яку вона практикує з року в рік, розрахована на весь листопад. Це означає, що люди можуть цілий місяць купувати товари за зниженими цінами.

black friday

Slowvember закликає витрачати повільно, обдумано, зберігаючи при цьому мотивацію до покупок та використання великих знижок. Ще такий підхід допомагає мінімізувати відходи. Адже косметика, яку придбали поспіхом, може виявитися непотрібною і врешті-решт потрапить на звалище.

А коли Чорна п'ятниця настає, онлайн- та офлайн-магазини DECIEM не працюють!

2. #BuybackFriday від IKEA

Сучасні споживачі знають, що таке сталий розвиток, і люблять бренди, які поділяють їхні цінності.

Тому замість стандартної концепції знижок IKEA об'єднала цінності свого бренда зі щорічним маркетингом «Чорної п'ятниці» і запустила кампанію #BuybackFriday. Мережа дала покупцям можливість повернути вживані меблі IKEA й отримати за них оплату у вигляді ваучера, який можна використовувати для подальших покупок. Членам IKEA family діставалося ще 50% від ціни зворотного викупу. Тобто якщо полиця коштує $100, людина могла отримати $150, скориставшись програмою. Старі меблі вирушали на ремонт та перепродаж у Circular Hub IKEA. Сильно зношені предмети переробляли чи передавали на благодійність.

Вперше IKEA провела #BuybackFriday у 2020 році у 27 країнах. З того часу кампанія проходить щорічно та стартує за тиждень до Чорної п'ятниці.

 

3. Black Friday pranks від Cards Against Humanity

Бренд Cards Against Humanity, що продає ігри для вечірок 18+, використовує нетрадиційні підходи до Чорної п'ятниці вже 10 років. Щороку покупці щиро чекають на День Х, щоб дізнатися, що CAH придумали цього разу.

Наприклад, у 2013 році, нібито жартуючи над культурою Блек Фрайдей, бренд вирішив не знижувати, а навпаки — підвищити ціни. Так, у Black Friday їхні ігри подорожчали на $5. То була ідея Макса Темкіна, засновника бренда. Пізніше він пояснив, що хотів, аби їх помітили у Чорну п'ятницю, але не хотів продавати ігри дешевше за $25.

реклама

Пропозиція привернула багато уваги — продаж різко зріс. CAH зберегла позицію найпопулярнішої гри на Amazon. Ба більше, активність покупців залишалася високою і в «суботу жалю». Попри маркетингову логіку, люди поспішали купити гру, поки ціна на неї не впаде.

чорна п'ятниця

Ще веселіше було 2015 року. Cards Against Humanity, продовжуючи жартувати, запропонували людям заплатити $5 просто так, нібито з нагоди Чорної п'ятниці.

знижки

Й 11 248 людей зробили це. Найвідданіші шанувальники заповнили форму декілька разів, щоб подарувати бренду понад $5. А один клієнт заплатив 20 разів, відправивши CAH $100.

Загалом Cards Against Humanity заробила своєю оригінальністю $71 145.

4. Green Friday від Passenger Clothing

Вже 6 років бренд Passenger Clothing (Велика Британія) змінює Чорну п'ятницю на Зелену. З кожного замовлення, зробленого в тиждень розпродажу, магазин переказує частину суми на висадку дерев. Мета кампанії — захист тропічних лісів та відродження природи. Одна людина, здійснивши покупку до «Зеленої п'ятниці», може посадити до 5 дерев.

З 2016 року завдяки Green Friday від Passenger Clothing вдалося посадити понад 385 193 дерев та захистити близько 900 гектарів тропічних лісів.

 

5. Don’t Buy This Jacket від Patagonia

Patagonia (США) — бренд верхнього одягу та спорядження для безшумного спорту. У 2011 році вони запустили свою першу альтернативну кампанію до Чорної п'ятниці під назвою Don’t Buy This Jacket («Не купуйте цю куртку»). Її мета — знизити кількість імпульсивних покупок та привернути увагу до пасток споживання. Patagonia закликала людей скорочувати, повторно використовувати, переробляти та ремонтувати свої речі замість купівлі нових. Реклама була опублікована у New York Times.

розпродаж

Don't Buy This Jacket була першою, але не єдиною знаковою рекламою бренда до Чорної п'ятниці. Так, у 2020 році Patagonia знову виявила креативність й опублікувала обернений вірш. Прочитайте його зверху вниз — і вам здасться, що це фаталістичне примирення зі станом планети. А тепер знизу вверх — і почуєте зухвалий заклик до дії.

We’re all screwed

So don’t tell us that

We can imagine a healthy future

Because the reality is

It’s too late to fix the climate crisis

And we don’t trust anyone who says

We need to demand a livable planet

Because we don’t have a choice

(Now read this bottom up)

6. #BNSignedEditions від Barnes & Noble

Хто сказав, що Чорна п'ятниця — це лише розпродаж та великі знижки? Якщо низькі ціни не відповідають вашій бізнес-моделі або цінностям, можна йти іншим шляхом. Саме так вчинила книгарня Barnes & Noble (США). У 2016 році, щоб залучити покупців до Чорної п'ятниці, вони випустили понад півмільйона книг із автографами відомих авторів.

блек фрайдей

З того часу #BNSignedEditions стала традицією — цю кампанію магазин проводить щороку. І вона працює, тому що бренд глибоко розуміє свою ЦА та те, що для неї важливо. Він пропонує книги, які:

  • доступні в обмежений період
  • в обмеженій кількості
  • винятково в офлайн-магазинах

Терміновість і дефіцит — чудовий спосіб спонукати людей поквапитися, щоб скористатися вашою пропозицією.

7. Помилковий твіт McDonald’s 

McDonald’s планував оголосити про акції до Black Friday у своєму акаунті в Твіттері… Але, схоже, SMM-менеджер забув помістити спеціальні пропозиції в твіт. Це сталося 24 листопада 2017 року — саме у Чорну п'ятницю.

рекламна кампанія

За три години повідомлення отримало 9 тис. лайків та понад 5 тис. ретвітів. Незабаром McDonald's виправдався: мовляв, ось що буває, коли не встиг випити каву перед роботою.

чорна п'ятниця

Твіттеру це безперечно сподобалося. Користувачі реагували жартами і мемами, а також сперечалися, чи це була помилка, чи частина маркетингової стратегії. Словом, вийшов чудовий рекламний хід.

імпульсні покупки

8. Зворотний аукціон від Samsung 

У 2022 році в Австралії Samsung вигадала зворотний аукціон до Чорної п'ятниці. В цьому випадку стартовою ціною лота була не мінімальна вартість, а повна роздрібна. Клієнти самі вирішували, скільки вони хочуть заплатити. Ціна падала доти, доки всі товари на аукціоні не були продані або поки вартість не сягала $1 — залежно від того, що відбувалося раніше.

Для просування кампанії Samsung зняв серію відеороликів, у яких зворотний аукціон був як сенсаційна новина для телебачення. Частину товарів для аукціону бренд анонсував заздалегідь, а частину — розсекретив у день торгів, зберігаючи інтригу.

 

Реклама зворотного аукціону Samsung. Джерело: Samsung Australia

У зворотному аукціоні взяли участь понад 50 тисяч осіб. Він відбувався з 18 по 28 листопада. Smart Monitor M8 UHD було розпродано зі знижкою 49,7% від рекомендованої роздрібної ціни, а портативний проєктор Freestyle — 46,5%.

9. TikTok-кампанія #Unwrapthedeals від Walmart 

Кожен маркетолог знає, що інтерактивний контент заходить добре, але створити його — непросте завдання. Ось чому нам сподобалася кампанія #Unwrapthedeals від Walmart в TikTok, яка перетворила розпродаж Чорної п'ятниці на захопливий ігровий процес.

Бренд використовував магазинний фільтр TikTok, який дозволяв клієнтам «розпаковувати» віртуальні пропозиції та впізнавати сюрпризи Чорної п'ятниці. Використовуючи хештег #Unwrapthedeals, тіктокери публічно демонстрували свої подарунки та реакцію на них.

 

@zahra use this filter & tag @walmart for a chance to win the holiday gift u unwrap! Black Friday deals starting 11/4 at 7pm ET. #ad #contest #unwrapthedeals ♬ Christmas Bells - StudioKolomna

Після розпакування люди могли перейти на сайт магазину Walmart та одразу ж здійснити покупку. Результат — понад 5,5 млрд переглядів хештегів.

10. Чорна п’ятниця 2023 в липні від Best Buy 

Кожен бренд хоче бути на крок попереду конкурентів. Компанія Best Buy (США), продавець електроніки та побутових товарів, вдалася до крайнощів та вирішила провести Black Friday 2023 раніше за всіх. Розпродаж проводили з 10 по 12 липня 2023 року зі знижками до 50%.

рекламна кампанія

Бренд використав ажіотаж навколо концепції Чорної п'ятниці на кілька місяців раніше. І це був розумний спосіб привернути увагу покупців, коли ніхто більше не говорить про Блек Фрайдей. Навіщо чекати до листопада, коли клієнтів зусібіч буквально засипають пропозиціями? Як кажуть, The early bird catches the worm! («Рання пташка ловить черв'ячка!»)

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Директор з продажів»
Бізнес і управління
Веде Ілля Рейніш
28 травня 2 липня
Ілля Рейніш