Як налагодити життя без світла? | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Повний офлайн: як налагодити життя без світла

EcoFlow, безперебійний інет і портативний душ — топ ідей для комфортного побуту без електрики.

cover-ezgif-com-crop-6672985f9b40f589783556.gif

Життя під час відключень світла мало б завмирати: без води, ліфтів, мережі, кіно. Але то була б історія не про українців. За період повномасштабної війни деякі з нас призвичаїлись до відключень настільки, що навіть їх не помічають. 

Зібрали топ ідей та гаджетів на акумуляторах — від роутера до душу (!), — щоб кожен міг за невеликі кошти налаштувати повну автономність у своїй оселі. Цікаво, що в описі деяких товарів на відомому китайському маркетплейсі навіть використовують слово «Україна».

Отже, ловіть гайд для комфортного виживання під час тривалих відключень світла.

Світло

1. Світильники на акумуляторах

Так звані кемпінгові лампочки — це можливість освітити кімнату навіть за відсутності світла. На вигляд це звичайні лампочки, які можна вкручувати в стандартні плафони із цоколем. Поки електрика є, лампа підзаряджається, а коли світло вимикається — вона працює на вбудованому акумуляторі до 4 годин. 

лампочки на акумуляторах

Такі прилади можна використовувати як у звичайних люстрах (вони слухатимуться вимикача), так і без люстри (вмикаючи натисканням кнопки на корпусі). Зазвичай в наборі йде гачок, завдяки якому девайс можна повісити будь-де. 

Вартість таких лампочок — близько 200–300 грн. 

2. Світильники на сонячних батареях

Такі світильники часто йдуть із датчиком руху, а найбільш просунуті версії керуються з пультів. Зазвичай подібні моделі використовують для вуличного освітлення, проте якщо у вас сонячна квартира та є можливість підзаряджатися — це також зручна альтернатива. 

Залежно від розміру та потужності, такі світильники можуть заряджатися від 3 до 12 годин та, відповідно, світити до 12 годин.

Світильники на сонячних батареях

Ціни на кімнатні світильники стартують від 200 грн, набір вуличних прожекторів може коштувати близько 700 грн.

Живлення

1. Безперебійний інтернет

Якщо стандартна історія магії «павербанк + адаптер з контролером (проводок із коробочкою, на одному кінці — круглий роз'єм 5,5, а на іншому — usb) + роутер» для вас незручна, варто подумати про так званий безперебійник для роутера. Ці прилади можуть працювати від розетки в нормальних умовах і автоматично перемикатись у випадках, коли електрики немає. Вартість подібних приладів в Україні — близько 2 тис. грн на момент написання статті. 

живлення роутера

Якщо у вашій квартирі інтернет роздають дві коробочки — безпосередньо роутер та світч — то безперебійника потребуватимуть обидва пристрої. У такому випадку схема з павербанком і дротами за +-200 грн може виглядати більш цікавою.

живлення для роутера

Важливо! Якщо у квартирі не оптоволоконний інтернет — жодні безперебійники не допоможуть. 

2. Зарядні станції

Зарядна станція для дому — напевно, один із найпростіших способів заживити техніку у квартирі. Ці гаджети зазвичай не дуже великі, зручні для транспортування та мають декілька виходів: від стандартної розетки — до роз'ємів під телефони тощо. Обирати такий прилад потрібно орієнтуючись на те, чи покриє його потужність робоче навантаження ваших домашніх девайсів. 

Перш за все, підрахуйте, яка потужність необхідна для ваших потреб. Зарядні станції бувають на 300 Вт, 500 Вт, 1000 Вт і більше. Наприклад, якщо портативна зарядна станція потрібна лише для роботи — тобто підзарядки гаджетів та ноутбука/комп’ютера — достатньо моделей з невеликою місткістю. Звісно, якщо ви не плануєте зробити кілька каток на потужному ігровому комп'ютері. 

У випадку, коли є завдання заживити холодильник і телевізор, а ще підзарядити кілька телефонів — достатньо середньої потужності гаджета. Якщо ж потрібно ввімкнути фен, мікрохвильовку або кавоварку (спойлер: кілька порад не за всі кошти світу — далі в тексті), то місткість зарядної станції має бути геть іншою. 

Підрахувати свої потреби можна за такою схемою: складіть перелік девайсів, які потрібно заживити, і подивіться в інструкції потрібних приладів їхню робочу і стартову (пікову) потужність. Також інформація про стандартне та пікове навантаження пристрою може бути на наліпці з характеристиками товару. 

До прикладу, стандартне робоче навантаження холодильника — 0,1–0,4 кВт, залежно від віку, класу енергозбереження тощо. Водночас варто також дізнатися й пікове навантаження девайсу — тобто яка стартова напруга потрібна для початку роботи. Зазвичай цей показник вище: в тих самих холодильників може сягати 1,5 кВт. 

Рекомендуємо прочитати:

img-63739856946b3859786478.png

Як продовжити працювати, якщо немає світла та інтернету: 7 порад

Читати

Варто зафіксувати найбільшу пікову потужність і найбільшу робочу потужність потрібних пристроїв — і з огляду на це вже обирати зарядну станцію. 

Якщо у вашого холодильника стартова потужність 1,5 кВт (1500 Вт), а ви обрали зарядну станцію на 1 кВт (1000 Вт), то він, у найкращому випадку, не ввімкнеться. У найгіршому — спроби запустити занадто потужний пристрій можуть зашкодити станції. 

Крім того, для решти техніки, в якої робоча потужність стандартна, слід зважати на час роботи від станції. Фен потужністю в 1 кВт, можливо, й запуститься від зарядної станції на 1,5 кВт, але посадить велику батарею в нуль дуже швидко. 

Після того, як ви зрозуміли потрібну потужність, можна обирати девайс. Варто розуміти, що в зарядних станцій є два ключових показники: ті самі пікова та робоча потужність. Зазвичай на маркуванні вказана пікова — на цій межі гаджет довго не пропрацює. Тобто фактично від батарейки з номінальною потужністю в 1000 Вт нормально працюватимуть девайси до 600 Вт. 

Найвідомішими наразі є зарядні станції від виробників EcoFlow, Bluetti, Jackery, Anker, Energizer, Hyundai. Проте з'явилися й українські виробники, як-от Volodar, Bandera Power, Boseco Energy, Sanlarix тощо.

Основний недолік таких девайсів — ціна. Вартість зарядних станцій на момент написання статті така: 

  • до 500 Вт — від 8 тис. до 20 тис. грн, залежно від бренду
  • 500–1000 Вт — від 20 тис. до 40 тис. грн
  • 1000+ — від 25 тис. грн

3. Акумулятор + інвертор

Зарядні станції — це фактично великі батарейки-павербанки, які за допомогою перетворювача-інвертора і розеток на корпусі живлять ваші девайси. Це зручна, але доволі недешева історія, якщо потрібно заживити кілька потужних пристроїв. 

Більш бюджетною альтернативою та аналогом екофлоу може стати схема підключення автомобільного акумулятора та інвертора — тобто тих самих елементів, проте без більшої кількості роз'ємів на корпусі. На додачу потрібно придбати зарядний пристрій до автоакумулятора. 

⚠️ Важливо! При неправильному підключенні така схема може бути небезпечною. Варто проконсультуватися з електриком і детально вивчити техніку безпеки.

Найдорожчий складник цієї схеми живлення — безпосередньо акумулятор. Варто зважати на те, що не всі акумулятори є безпечними для людини — під час зарядки в замкненому просторі вони можуть виділяти шкідливі речовини. Залежно від місткості, автомобільні акумулятори можуть коштувати від 3–4 тис. грн — і до нескінченності. 

Як перевести потужність акумулятора у зрозумілі Вт? Найпростіша формула розрахунку потужності виглядає так: Ватт = вольт * ампер. До прикладу, акумулятор 8Ah 36V буде віддавати 288 Вт енергії.

💡 Лайфхак: ось український калькулятор-конвертер, що стосується саме роботи акумуляторів як джерел безперебійного живлення. 

Надалі вибір акумулятора для цієї схеми буде той самий, що й для зарядних станцій: розраховуємо потужність, підраховуємо, скільки гаджетів працюватиме водночас, і розуміємо, яка місткість батареї потрібна.

Як і будь-яка батарейка, акумулятор розряджається під час користування. Ціни на пристрої для заряджання стартують від 300–500 грн.

інвертор

Ще один бонус цієї схеми — за тривалих відключень, коли можливості підживитись від центральної мережі не буде, акумулятор можна прикурити й підзарядити від машини. 

Інвертор — це перетворювач енергії з акумулятора на зрозумілі нам 220 V. Якщо від місткості акумулятора залежить тривалість роботи, то саме інвертор відповідає за те, наскільки потужні гаджети ви зможете під'єднати. 

На цьому етапі ви знову стикаєтесь із показниками робочої та номінальної потужності: інвертор на 1500 Вт зможе заживити менш потужні гаджети. Наприклад, з таким інвертором ви, скоріше за все, зможете ввімкнути й заживити холодильник зі стартовою потужністю до 1200 Вт, а от кавоварку з такою самою робочою потужністю — вже не вийде. 

💡 Порада: для живлення домашніх гаджетів варто обирати інвертори з чистою синусоїдою (чистий синус) — вони створюють такий самий струм, як у звичайній побутовій електромережі.

Залежно від потужності, вартість інверторів стартує від 1,5 тис. до 8 тис. грн. 

синусоїдний інвертор

Гаджети для комфорту

1. Бездротовий фен з батареєю (пункт для всіх, хто ненавидить лягати спати з мокрим волоссям)

На щастя, прогрес сягнув достатньо далеко, тож існують бездротові акумуляторні фени. Найбюджетніші моделі дмуть теплим повітрям при живленні від мережі та холодним — від акумулятора, близько 15–20 хв. Дорожчі мають декілька насадок і можуть автономно працювати до 40 хв. Люксові моделі ще й випрямляють волосся.

Вартість бюджетних моделей стартує від 500 грн на китайських маркетплейсах. Такий фен не може похвалитися моцними характеристиками: він не є надто потужним і потребує тривалого циклу зарядки до повної батареї — близько 4 годин, проте навіть його вистачить для мінімальної просушки волосся. 

фен на акумуляторі

Варіанти від 1 тис. до 2,5 тис. грн вже можуть похвалитися потужнішою батареєю та вмінням видавати як холодне, так і тепле повітря від акумулятора. В них вже буде кілька швидкостей роботи, проте все одно тривалий час заряджання — ті самі 3–4 години. 

У сегменті від 4 тис. грн найбільший бонус — швидкість заряджання: 1–2 години. Зазвичай такі пристрої заряджаються не від звичайного дроту type-c/micro-USB, а від окремих зарядних станцій. Це може бути мінусом у випадку, якщо ви хочете брати фен у дорогу та маєте обмеження щодо багажу. Виробники обіцяють також тихішу роботу, можливість обирати температуру сушіння, дисплей, пришвидшену зарядку за годину та подовжений час роботи: 40–60 хвилин без живлення 

2. Капсульна акумуляторна кавоварка

Відверте зізнання: першим ділом, якщо вдома є електроенергія, я (авторка тексту) вмикаю кавоварку. Якщо ви так само важко ладнаєте з туркою та гейзерними кавоварками, то ідея про акумуляторний пристрій може прийтися вам до вподоби. 

Важливо! Переважно такі невеличкі машинки — це більше про спосіб заварювання, ніж про повноцінний цикл приготування кави, включно з підігрівом води.

Бюджетні варіанти акумуляторних моделей стартують від 1 тис. грн. Такі мінікавоварки, візуально більше схожі на термос, працюють скоріше за схемою приготування фільтр-кави — їх потрібно заливати водою. Далі ця крихітка створює спеціальний тиск, під впливом якого заварюється кава. 

Капсульна акумуляторна кавоварка

​​Дорожчі моделі — від 2 тис. грн — працюють як із капсулами, так і з меленою кавою (з холодною та гарячою водою). Виробники обіцяють близько 50 чашок кави від одного заряду.

3. Портативне водопостачання

У деяких повністю електричних будинках за відсутності світла також немає води. Питання води та гігієни можна розв’язати за допомогою портативних душів та, звісно, певного запасу води. Зазвичай такі душі складаються з невеличкої помпи-насоса, який ви занурюєте у воду, і безпосередньо шлангу з лейкою. 

портативний душ

Окрім зручності, такі девайси також вигідніші за розходом води, ніж побутові ківшики: в середньому витрати складають 4 л на хвилину. Додаткова перевага — акумулятори можна заряджати через USB від авто, павербанку, ноутбука або ж від мережі.  До повного заряду потрібно 1–2 години, залежно від акумулятора. Не варто очікувати суперпотужного струменю води, проте на елементарні гігієнічні потреби точно вистачить. 

Вартість портативних душів стартує від 500 і сягає 3 тис. грн, залежно від виробника, місткості акумулятора, потужності помпи та наявності додаткових опцій, як-от перемикання струменю води. Головне — запасти достатньо води для ваших потреб.

4. Акумуляторна помпа для води

Бутельована вода — наше все, коли водопостачання зникає разом зі світлом. Або, можливо, у вас немає вхідного фільтра для проточної води, тож є потреба закупати питну? Розв’язати проблему без тягання 5-літрових бутлів до раковини/столу і назад можна за допомогою акумуляторних помп для води. 

На відміну від механічних варіантів, де для здобуття води потрібно кілька разів натиснути на помпу, в акумуляторному — достатньо одного натискання на кнопку. Це зручно як для наливання питної води, так і, наприклад, у випадках, коли вам потрібно щось помити. Тонкого струменю води буде недостатньо для повноцінного прийняття душу, проте вмитися зранку, помити посуд або овочі — цілком зручно. 

помпа для води на акумуляторі

Вартість таких девайсів доволі невелика — від 200 грн, а заряджаються вони за допомогою USB-кабелю як від мережі, так і від ноутбука або павербанку. У девайсів з акумулятором у 1200 мАг на зарядку піде до 3 годин. 

5. Бездротовий вентилятор

Літо цьогоріч почалося підступно спекотно, проте, зважаючи на прохання енергетиків та відключення світла, багато хто не вмикає кондиціонери. Коли відсутня електрика, у пригоді стануть акумуляторні вентилятори. 

Наразі на ринку наявні як маленькі ручні девайси, так і потужніші стаціонарні, або ж ті, що кріпляться на стелю (так-так, як у фільмах про США ХХ століття). 

Цікавий варіант — телескопічний вентилятор, який можна використовувати як стаціонарно на підлозі, так і пересувати. Його висота налаштовується від 9,3 см до 1 м. Виробник обіцяє до 20 годин роботи на повному заряді. Заряджається він 4–5 годин. 

бездротовий акумулятор

Інший варіант подібних девайсів — навіть з легким кулером. Додаткове охолодження-зволоження досягається завдяки резервуару з водою. 

вентилятор з кулером на акумуляторі

Вартість портативних гаджетів — від 400 грн до кількох тисяч грн, залежно від об'єму батареї та потужності. 

*Ми розуміємо, наскільки гірше військовим на передовій. Водночас повага та допомога тим, хто захищає Україну, не виключає можливості обладнати своє життя в тилу.  

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!