Що спека робить з нашим мозком? | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Що спека робить з нашим мозком (буквально)

Якщо вам здавалося, що від спеки їде дах, — вам не здавалось.

cover-66bc90a65e7bc722102123.webp

Скільки разів за липневу аномальну спеку ви жартували, що вас поплавило? Коли термометр показує понад 35 ℃, життя довкола сповільнюється так само, як і наші розумові здібності. Іноді здається, що від цієї спеки їде дах (і вчені довели, що це цілком реально).

Якщо ви коли-небудь відчували себе млявими або менш зосередженими під час спеки, ви не самотні. Виявляється, з червня до серпня продуктивність падає на 20%

Окрім поганого самопочуття, такий стан справ влітає бізнесу та навіть державам у копієчку. За даними Atlantic Council, висока спека обходиться економіці США у приголомшливі 100 мільярдів доларів щороку через втрату продуктивності. Дослідники дивляться у майбутнє без оптимізму та прогнозують, що збитки подвояться до 2030 року.

Що спека буквально робить з нашим мозком та як виживати у період високої температури — з кондиціонером і без — розбираємось.

Що спека робить з нашим мозком

Майже одночасно вчені у різних куточках світу зіткнулися з глобальним потеплінням — тож вирішили перевірити, як саме спека впливає на продуктивність та якість життя.

Тіло людини має просту мету — підтримувати температуру навколо серця, легенів, печінки та інших органів приблизно на рівні 37 ℃. Гіпоталамус, що відіграє роль умовного термостату в мозку, постійно оновлює показники довкола та надсилає сигнали, аби підтримувати комфортну температуру всередині організму та вирівнювати її відносно температури навколишнього середовища. 

Під час спеки ми червоніємо — бо кровоносні судини на поверхні шкіри розширюються, аби крові було легше втрачати тепло в повітрі. Відповідно, може різко падати тиск в організмі. Крім того, коли кров приливає до шкіри, мозок програє, адже кровотік до нього зменшується разом зі зниженням короткочасної пам’яті.

Власне, це додаткове навантаження на серце внаслідок розширення судин і є причиною збільшення смертності від інфарктів та інсультів, коли температура різко підвищується.

Американські вчені виявили, що підвищення температури погіршує когнітивні функції мозку — тобто чим спекотніше, тим важче нам обробляти вхідну інформацію, продукувати щось нове та оперативно реагувати на зміни довкола. У дослідженні люди, які виконували завдання в будівлях без кондиціонування під час спеки, працювали гірше, ніж люди у комфортних офісах. 

З підвищенням температури на кожен градус вище 25 ℃ продуктивність падає на 2%. Особливо тяжко зі складними завданнями, які вимагають чіткого мислення або швидких реакцій. 

В Китаї масштабне дослідження China Family Panel Studies показало, що спека погіршує розумові здібності. Дослідники виявили значне зниження результатів іспиту з математики в аудиторіях, де було вище 31 ℃, — порівняно з результатами іспитів за комфортних 20–25 ℃. Водночас вчені зауважили, що мешканці теплішого клімату менше піддавалися впливу температур — вони змогли адаптуватися до спеки.

Проте зниження когнітивних навичок — не найгірше, до чого призводять надвисокі температури. Насамперед спека несе високий ризик для здоров'я — як ментального, так і фізичного. У спекотні дні кількість звернень у лікарні через проблеми з психічним станом зростає на 8%. Переважно приводом для звернення до медиків стають самоушкодження, вживання психоактивних речовин, тривога та розлади настрою. 

Вчені пов'язують це з тим, що високі температури впливають на хімічні речовини мозку, зокрема на рівні серотоніну та дофаміну (гормонів радості), які допомагають регулювати настрій, когнітивні функції та нашу здатність виконувати складні завдання. 

Підвищення температури призводить до дратівливості та психологічного стресу. А негативний вплив високих температур на когнітивні функції також підтверджує збільшення кількості госпіталізацій через деменцію у спекотні дні.

Рекомендуємо прочитати:

preview-662f9bdf3dac0611785945.webp

Вирішити проблему чи змінити ставлення до неї

Читати

Просто додайте води

Ні, йдеться не про ту жахливу вологість після короткочасного дощу у 35 ℃, яка прибиває тіло до землі й не дає дихати. Хоча легенький дифузор у кімнаті, де ви працюєте, все ж не завадить. Мова про звичайну питну воду та підтримку водно-сольового балансу в організмі. Здавалося б, очевидна порада — проте неочевидні наслідки недостатнього вживання води у спеку. 

Зневоднення лише на 1% фактично «висушує» 12% вашої продуктивності, негативно впливаючи на пам’ять, увагу та швидкість реакції. У дослідженні дорослі учасники проходили тести на когнітивні здібності після того, як голодували ввечері. Ті, хто випив 500 мл води перед тестуванням, продемонстрували кращу продуктивність.

В іншому експерименті вчені з коледжу Джорджії (США) виявили, що легке зневоднення може зменшувати приплив крові до мозку. Тоді реакція людини на зовнішні подразники сповільнюється, пам’ять стає менш гострою, а увага до деталей сходить нанівець.

Національна служба здоров'я США рекомендує людям, що у спеку працюють або багато перебувають на вулиці, випивати по склянці води раз на 20 хвилин. Якщо ви більше часу проводите у приміщенні з комфортною температурою, то варто випивати від 1,5 до 2 літрів води щодня. Варто зауважити, що йдеться про всі рідини, а не лише про чисту питну воду. Проте напої з кофеїном, наприклад, навпаки, сильніше сушать — тож кава радше віднімає кількість потрібної рідини, ніж підживлює організм. 

Подбайте про те, щоб у багатьох місцях офісу чи квартири на виду та у зручному доступі були пляшки з водою або кулери. Дуже легко поринути в роботу і забути випити стільки, скільки потрібно.

Пітніючи, організм втрачає багато солі. Тож подбайте й про сольовий баланс, наприклад, за допомогою ізотоніків та спортивних напоїв з електролітами, як радять науковці Національної служби здоров'я. 

Сухий закон

Стереотипи з реклами продукують уявлення про те, що від спеки ідеально рятуватися бляшанкою холодного пива або аперолем, — але з погляду нашого організму йдеться лише про тимчасове полегшення з подальшим більшим зневодненням. 

Спиртні напої спричиняють зневоднення, яке може вдарити особливо сильно, якщо ваше тіло вже намагається зберегти прохолоду влітку. Річ у тім, що під впливом алкоголю клітини крові еритроцити швидко злипаються. Новостворені «склейки» розлітаються по всьому організму, закупорюючи капіляри, — тож кровообіг у тілі погіршується, а кров може густішати. Організм зневоднюється — у побуті такий стан називають похміллям. Власне, йдеться про добровільний запуск механізму дегідратації організму. 

Алкоголь також погіршує повноцінний нічний сон, що і без того ускладнений за високої температури. Так, ви можете швидше заснути після келиха-другого, але якість нічного відпочинку буде не ок. 

Подбайте про комфортний сон

Виснажлива спека псує якість сну, тому вранці ви продираєте очі так, ніби ніколи до того не спали. 

Нейробіолог Челсі Роршайб пояснює, що уві сні люди перегріваються через низку причин: від поганого контролю температури в спальні до важкої постільної білизни та проблем зі здоров'ям. Якщо останнє можна вирішити лише з лікарем, то про температуру та білизну є можливість подбати самостійно.

До 20 градусів у приміщенні — саме таку ідеальну температуру для сну вивели вчені (тож якщо є змога використовувати кондиціонер — це ваш перший крок). Річ у тім, що під час відпочинку температура тіла дещо знижується, тож прохолодне оточення не буде вас подразнювати та змушувати прокидатись. 

Як ще зробити сон у спеку комфортним (якщо кондиціонера немає):

  • Натуральні тканини — від піжами до постільної білизни. Вони краще пропускають повітря та не створюють ефекту пароварки. А шовк за замовчуванням прохолодніший та швидко вистигає. 
  • Подумайте про охолоджувальні ковдри та подушки. Зазвичай ефект холодку досягається завдяки прошарку спеціальних гелів у подушках та спеціальної тканини на ковдрах. 

Рекомендуємо прочитати:

preview-65b8f3266c26a886891973.jpg

11 трюків, щоб заснути вже зараз

Читати

Перейдіть на легкі продукти

У спеку варто дотримуватися вживання легкої їжі. Продукти з високим вмістом води, як-от полуниця, кавун, огірок, селера та листя салату, також допоможуть зберегти зволоженість і відчуття прохолоди влітку.

Зверніть увагу на їжу з високим вмістом рідини (наприклад, супи та рагу), яка сприяє рівню гідратації. А от важких страв радше уникати — на перетравлення й без того змученому організму потрібно більше ресурсів. До того ж гаряче та гостре може підвищувати температуру тіла. 

А ще вчені радять планувати останній прийом їжі хоча б за 3 години до сну, аби не перевантажувати організм вночі. 

Вдягайтеся залежно від погоди

Носіть вільний легкий одяг світлих тонів, радять вчені. Річ у тому, що сонце випромінює енергію у вигляді електромагнітних хвиль. Темні кольори поглинають більше сонячного світла, ніж світлі, — відповідно, й сильніше нагріваються. Світліші кольори відбивають більше енергії сонця, тому вони залишаються холоднішими на дотик під сонячним світлом.

Не дарма звичним одягом для мешканців пустелі є великі білі закриті мантії, які також захищають від опіків. Як варіант, варто розглянути вбрання з тканин, що не пропускають ультрафіолет.

Також обирайте вільніший одяг, який дозволяє створити прошарок повітря між тілом та тканиною — та пітніти, аби відводити надлишок тепла. 

Уникайте носіння одягу з поліестеру, нейлону та акрилу, оскільки він перешкоджає потоку повітря та затримує тепло. 

Цікавий факт: у США вчені вже кілька років розглядають та впроваджують ідею створення білих дахів у будинках. Вважається, що це допоможе здобути трохи більше прохолоди у містах та зробити життя мешканців комфортнішим.

Трошки більше вологи не завадить

Шкіра — найбільший орган тіла, й саме вона відповідає за відведення тепла. Отже, чим більше шкіри ви зможете охолодити, тим краще. Як це можна зробити:

  • Змочування футболки.
  • Охолоджувальний спрей.
  • Прохолодний душ — тут важливо не змерзнути, адже різкий перепад температур не надто корисний для здоров'я. Згадайте свої відчуття, коли після спекотної вулиці ви різко заходите в кондиціоноване приміщення.
  • Швидко охолодитися можна, опустивши руки й ноги в прохолодну воду. На зап’ястях і щиколотках є багато точок пульсу, де кровоносні судини знаходяться близько до шкіри, тому ви швидше охолонете.

Вимкніть все зайве з розеток

Електроприлади виробляють багато тепла, через що температура навколишнього середовища також зростає. Кавоварка, чайник, телевізор, додатковий комп'ютер, сервер або, найнеочікуваніше, звичайне освітлення — усе це додає спеки.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Business English for HR»
HR і рекрутинг
Веде Olga Khorosh
28 жовтня 6 лютого
Olga Khorosh