11 фактів про компанію Nvidia, яка має вартість більшу за економіку Великої Британії | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Nvidia. Вони хотіли грати у відеоігри, а опинились у відкритому космосі

11 фактів про компанію, яка має вартість, більшу за економіку Великої Британії.

1167-500-nvidia-66f66473d471e269802221.webp

Майже невидима компанія стоїть за сотнями технологій, до яких ми вже так звикли, що без них починаємо морщити носа від незручностей. Щоразу, коли граєш у нову відеогру, вмикаєш відео в HD, запускаєш робота-пилососа чи запитуєш у ШІ, як вигідніше оформити резюме, — десь там за всім цим стоїть чип. Від Nvidia. Цей бренд (без перебільшень) є в кожній оселі.

Колись троє технарів-мрійників обʼєдналися, щоб створити те, чого хотіли самі, — потужні відеокарти, що стиратимуть межі між реальним світом і візуалом компʼютера. Вони просто хотіли грати в реалістичніші ігри.

Де вони тепер? У червні 2024 їхня компанія Nvidia стала найдорожчою у світі, на день випередивши Microsoft та Apple з ринковою капіталізацією на якусь космічну суму $3,34 трлн. Це як два річних бюджети США — але finger crossed, щоб колись таким був бюджет оборонки України. Зараз компанія — в трійці найдорожчих та не планує збавляти темп, обіцяючи проривні дослідження штучного інтелекту.

Хто ці генії? Які їхні досягнення за цей час? Ми вирішили дослідити.

Шалене зростання через розробки ШІ

На початку 2024 року техгігант Nvidia показав стрімке зростання на біржі — лише за день акції стрибали вгору на понад $200 млрд. Це все після того, як у компанії представили новий чип Blackwell, що здійснює квадрильйон (це взагалі скільки?) обчислень за секунду, а отже, дозволить розвивати ШІ ще більш нестримними темпами.

Вже у травні Nvidia — до того третя найдорожча компанія у світі — не лише наздогнала, але й ненадовго випередила лідерів рейтингу.

Сьогодні про нові чипи Nvidia мріють мало не всі: не лише геймери, але й розробники, відеоредактори, інженери, науковці та навіть лікарі. Компанія також постачає спеціальні чипи, які допомагають покращувати роботу штучного інтелекту, зокрема наших улюблених чат-ботів — ChatGPT та Gemini від Google. А ще нещодавно Nvidia представила власний ШІ-чат, який вміє аналізувати відео. Деякі розробники кажуть, що без Nvidia ми сьогодні й близько не мали б ніякого штучного інтелекту. І ще багатьох зручностей — таких як 3D-моделі, знімки космосу і сучасна медицина.

Аналітики прогнозують, що цьогоріч дохід Nvidia сягне $119,9 млрд — щонайменше вдвічі більше, ніж торік. Як і чому?

1. NVIDIA заснували з $200 в кишені

Компанію започаткували троє колег, які вже кілька років працювали в індустрії та познайомилися під час робочого проєкту. На той час Дженсен Хуанг був керівником у LSI Logic та дизайнером мікропроцесорів в AMD (сьогодні це найбільший конкурент Nvidia). Інші двоє засновників — Кріс Малаховскі та Кертіс Прім — працювали в Sun microsystems, де Прім теж розробляв перші процесори (CPU).

Всі вони загорілися ідеєю про спільний бізнес і наважились покинути постійні роботи в компаніях, де не вірили в їхнє бачення майбутнього. Хлопці збирались у місцевій забігайлівці та працювали над першими прототипами. На той момент про бізнес вони не знали нічогісінько: Дженсен Хуанг придбав книжку про бізнес, яку так і не дочитав. Він почув, що підприємці створюють презентації для пошуку інвесторів у програмці на Маку — тож купив Мак і створив презентацію. А тоді найняв юриста за $200, щоб врешті офіційно зареєструвати компанію.

Юрист сказав, що потрібно внести якісь кошти на баланс компанії. В Хуанга залишалося ще $200 у кишені — за них він тоді й отримав 20% акцій Nvidia. Пізніше напарники також закинули по 200 баксів та отримали свої 20% акцій. Так 5 квітня 1993 року офіційно зʼявилася компанія Nvidia. Згодом — не стільки завдяки готовим прототипам, скільки через свою репутацію на попередніх роботах — розробникам вдалося залучити $20 млн від каліфорнійських інвесторів.

2. Вони створили гіперлуп, коли ринок хотів трамвая

Молоді роки засновників припали на час, коли поява компʼютера вдома вважалася космічною розкішшю, а зграї дітей збиралися гуртом у найбагатшого приятеля, щоби по черзі гратись у приставку. Тоді лише 10% людей у світі мали вдома компʼютер, а вершиною компʼютерної графіки були ігри на кшталт «Принца Персії» та «Супербратів Маріо».

Тож коли Хуанг, Малаховскі та Прім обʼєдналися за спільною ідеєю створити масову технологію для 3D-графіки — насправді вони реалізовували дитячу мрію: отримати крутий візуал, що врешті зітре межу між реальним та віртуальним світами.

Їхні ідеї здавалися несерйозними, адже тоді на ринку не існувало попиту на таку технологію. А створити один лише 3D-знімок коштувало мільйони доларів. Однак розробники передчували, що вони точно не єдині. І що мине кілька років, перш ніж конкуренти відчують, що геймери — це не просто групка гіків, а величезний та голодний ринок.

Діяти треба було швидко. На той час молода Nvidia — чи не перша компанія в Кремнієвій долині, що починає розробку у сфері. Поза тим складністю була не власне розробка, а пошук клієнтів, які повірили б, що за цим майбутнє. Таким є шлях кожної компанії, що хоче продавати технологію, — бути гіперлупом, поки ринок вимагає трамвая.

Рекомендуємо прочитати:

preview-66dae42809021178366420.webp

Як створювати lifestyle-техніку, що є в ста мільйонах вішлистів

Читати

3. У назві NVIDIA зашифровано послання для конкурентів

Минуло чимало часу від старту розробок, перш ніж засновники були задоволені прототипом. Кожну нову версію вони зберігали у файлі під назвою NV, що означало next version.

Так NV набуло особливого значення, і розробники полізли у словники, щоб знайти слово, що починається з цих двох літер або містить їх. В очі впало латинське слово invidia — «заздрість». Всі погодилися, що саме це хочуть транслювати конкурентам.

4. Провальні та успішні чипи

Розробка першого чипу NV 1 коштувала $10 млн. Його випустили в 1995 — і він провалився, так і не знайшовши клієнтів. Щоб уникнути банкрутства, Nvidia була змушена звільнити половину співробітників. На момент релізу третього чипу Riva 128 у 1997 році в компанії залишалося грошей на один місяць зарплати команді. На щастя, проєкт злетів — за 4 місяці Nvidia продала близько 4 млн чипів.

Відтоді СЕО Хуанг і досі іноді починає презентації для співробітників словами: «Наша компанія — за 30 днів до банкрутства».

Ця фраза залишається неофіційним корпоративним девізом.

У 1999 на ринок виходить перший чип із майбутньої улюбленої лінійки геймерів — GeForce 256 (або ж NV 10). Унікальністю було те, що Nvidia вперше застосувала паралельні обчислення замість послідовних, а тому презентувала нову технологію — GPU. Швидкість процесів збільшилася в рази, тому чип забезпечував реалістичнішу графіку. Це дозволило розробникам та дизайнерам відтворювати складніші текстури та ефекти, якісніше передавати світло. А геймерам — насолоджуватися перегонами у Need for Speed.

У 2007 Nvidia випускає нову архітектуру обчислень CUDA, що і справді стає гіперлупом — адже може за кілька днів робити такі обчислення, на які раніше були потрібні роки. Саме тоді зароджується те, що ми сьогодні знаємо як ШІ.

5. У світі ШІ точиться запекла війна, а NVIDIA — єдиний постачальник зброї

Не графічні карти й любов усіх геймерів світу принесли Nvidia репутацію справжнього мастодонта сфери. А стрімкий розвиток штучного інтелекту завдяки потужним чипам компанії. Більше чипів — швидші розробки — кращі заробітки. І ось ми можемо згенерувати картинку або текст у ШІ.

CUDA пришвидшила цей процес у рази. У 2009 професор Університету Торонто порадив усім студентам, які навчали нейронну мережу розпізнавати людську мову, купити собі Nvidia. А тоді написав компанії: «Я щойно сказав тисячі дослідників машинного навчання, що їм варто піти й купити карти Nvidia. Чи можете ви надіслати мені безплатну?» Nvidia відповіли: «Ні».

Тоді ж під час навчання нейронної мережі двоє розробників лише з двома чипами Nvidia досягнули кращого результату, ніж змогла група дослідників з Google з 16 тисячами CPU. Мережа вчилася розрізняти відео з котиками, а зараз — розуміє нас з пів слова.

Сьогодні більшість компаній, що працюють у галузі ШІ, просто залежні від найновіших чипів Nvidia. А в Нью-Йорку, десь на Волл-стріт, хитрі язики визнають: «У світі ШІ точиться війна, а Nvidia — єдиний постачальник зброї».

6. Розробили Google Earth

Та не чипами єдиними. Один із перших проєктів компанії — 3D-візуалізації для майбутньої Google Earth, а на той час — Earthviewer 3D від розробника Keyhole. Саме Nvidia зробила можливим перегляд мап і рельєфів по всьому світу в 3D на своїх комп’ютерах. Програму презентували у 2003 році, вона була платною та продавалася на компакт-дисках.

Вже у 2005 Google купує проєкт, перейменовує його на Google Earth і видає у вільний доступ.

Спочатку технологія була суто розвагою, але пізніше дозволила навіть рятувати життя. У 2005 році внаслідок урагану Катріна в Штатах саме супутникові знімки дозволили рятувальникам швидко оцінити масштаби руйнувань і вирушити в найбільш постраждалі райони.

7. З геймерського крісла — в космос

Сьогодні чипи Nvidia активно використовують науковці та інженери NASA. Зокрема за допомогою потужних мікропроцесорів обробляють і аналізують тисячі деталізованих зображень із телескопів, відстежують космічні тіла та можуть спрогнозувати потенційну небезпеку.

Також генерують деталізовані аналізи знімків Землі та прогнозують кліматичні зміни й дуже точну погоду, щоб ми знали, коли брати на вулицю парасолю. Мікропроцесори Nvidia працюють і за межами Землі — на Міжнародній космічній станції та в дослідженні Марсу.

8. Власний ШІ, що вміє обробляти файли

Популярний ChatGPT розроблений на базі суперкомпʼютера NVIDIA DGX™ AI. Nvidia — вже давно світовий двигун для штучного інтелекту. Сьогодні на ШІ-технологіях компанії працюють близько 40 тис. компаній в усьому світі, зокрема Amazon, Google, Meta, Microsoft, Alibaba і Spotify. Цього ринку не було б без заліза Nvidia.

На початку 2024 року компанія вирішила показати майстер-клас і представила свій власний ШІ-чат — ChatRTX. Наразі це демозастосунок, але він уже вміє аналізувати тонни інформації з завантажених файлів та навіть з фото й відео. Тобто йому можна просто скинути лінк на ютуб із записом довжелезної конференції та запитати, які праці згадували лектори.

Чат-бот можна завантажити на офіційному сайті. З мінусів — він працює лише на Windows і потребує щонайменше 16 Гб оперативки.

Рекомендуємо прочитати:

preview-66dae3f5cb6f7246899150.webp

Розробка супутника, власний музичний лейбл та лабораторія, яку зацінив Ейнштейн: 10 фактів про Philips

Читати

9. На компанію працює 27 тис. працівників, а офіс назвали на честь Star Trek

Nvidia має близько 50 офісів у світі й може виготовляти 10 млрд чипів на рік. У цьому допомагають близько 27 тис. працівників. Компанія гордо посідає 3 місце в рейтингу «100 найкращих працедавців» у США та активно наймає спеціалістів. Іноді зʼявляються вакансії для досвідчених українських інженерів та розробників. Це ремоут-позиції.

Компанія має 12-тижневі програми стажування для студентів та молодих спеціалістів, її місія — дати шанс талантам з усього світу.

Головний офіс Nvidia на 69 тис. кв. м, розташований в Каліфорнії, відкрили у 2022 році. Його назвали Voyager — на честь корабля зі Star Trek. Масштаб — наче аеропорт. Ідея: створити відкритий та прозорий простір, де люди зможуть працювати й творити неначе в природних умовах. Спеціально сконструйований дах відбиває звук і поглинає офісний шум — щоби працювати було комфортно всім. За працівниками стежать камери: не для того, щоб рахувати час, проведений поза комп’ютером. А щоб, наприклад, прибрати одразу після того, як людина завершить обід.

 
Головний офіс Nvidia — Voyager. Джерело: nvidia.com

10. 80% світового ринку процесорів: як та звідки

Сьогодні Nvidia, за різними оцінками, виробляє 80% графічних процесорів у світі. Її найближчий конкурент AMD має $94 млрд доходу — порівняно з $3,34 трлн у Nvidia. Як у них вийшло? Замість окремих продуктів вони мислили екосистемами.

Вище ми вже згадували про GPU — власне чипи-«прискорювачі», що дозволяють процесорам паралельно проводити тисячі операцій, поки в нас провантажується графіка або ШІ дає відповідь на промпт. Але це лише один із трьох складників, які наразі дозволяють NVIDIA мати найбільший шматок пирога на ринку ШІ-розробок.

Друга складова успіху — це СUDA — програмне забезпечення, що дозволяє клієнтам точно налаштовувати продуктивність їхніх процесорів. Nvidia інвестувала в розвиток цього ПО з середини нульових — і давно заохочувала використовувати його для створення і тестування програм ШІ.

І нарешті третя — мережі. Що більше даних необхідно обробити, то більше вам треба процесорів, об’єднаних у спільну потужність. Nvidia поєднує свої графічні процесори в мережу на основі рішення Mellanox, компанії, що постачає мережеві технології та належить Nvidia з 2019 року.

Поки що інші великі виробники мікросхем і стартапи тільки мріють про частку бізнесу Nvidia. Наприклад, Amazon та Alphabet лише пробують самостійно створити чипи ШІ для своїх центрів обробки даних, а в грудні 2023 виробник мікросхем AMD представив чип, який за деякими показниками приблизно вдвічі потужніший за найдосконаліший чип Nvidia.

Але навіть створення продуктивніших чипів навряд чи буде достатньо, щоб обігнати гіганта. Nvidia домінує на ринку, бо пропонує найкращий комплекс рішень для ШІ-розробок. І будь-який конкурент, що сподівається її витіснити, матиме перемогти в усіх трьох сферах. На цьому етапі завдання виглядає настільки амбітним, що майже неможливо.

11. Характер важливіший за інтелект

Ми вже зрозуміли, які розробки збудували репутацію та принесли прибутки. Але що найважливіше у філософії CEO Nvidia, сина тайванських емігрантів, який буквально з нуля cтворив один із найбільших бізнесів світу?

«Люди з високими очікуваннями мають дуже низьку стійкість. На жаль, для успіху стійкість вкрай важлива. Я не знаю, як вас цього навчити. Хіба що сподіваюся, що з вами станеться багато страждань», каже Дженсен Хуанг.

Він переконаний, що саме біль, страждання та обмеження («у позитивному сенсі» — уточнює він) виховують стійкість та витривалість, без яких справжні результати неможливі.

Nvidia починалася з мрії про реалістичніший досвід гри на компі. Але після мрії було багато ітерацій розробок, сотні невдалих спроб залучити інвестиції, періоди майже банкрутства і зачинені двері. «Велич не народжується з розуму, вона народжується з характеру», — підсумовує засновник корпорації. У випадку з Nvidia без обох цих складників нічого б не було.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Communicative Business English»
Business English
Веде Marta Kiiashchuk
24 вересня 19 листопада
Marta Kiiashchuk